Αλήθεια...Ποιός ελέγχει το μυαλό μας?

Δύο διαφορετικές φιλοσοφικές θεωρίες έχουν αναπτυχθεί σχετικά με τις ανθρώπινες πράξεις:Η ελεύεθρη βούληση, σύμγωνα με την οποία κάθε άτομο είναι ελεύθερο να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα συμπεριφερθεί και ο ντετερμινισμός για τον οποίο η πραγματικότητα είναι κατά κάποιο τρόπο προκαθορισμένη και η ικανότητα επιλογής απατηλή.

Τα πρώτα πειράματα που απέδειξαν την σχετική απατηλότητα της ελεύθερης βούλησης ανάγονται στο 1965. Ο Μπεντζαμιν Λίμπετ, νομπελίστας και φυσιολόγος στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας με τα ανακριβή όργανα εκείνης της εποχής απέδειξε ότι η περιοχή του εγκεφάλου που σχεδιαζει τις κινήσεις του σώματος τίθεται σε λειτουργία 3 δέκατα του δευτερολέπτου πριν το άτομο σηκώσει το δάκτυλο του.Ο επόμενες μελέτες επιβαιβέωσαν τα αποτελέσματα του Λίμπετ.
Ο εγκέφαλος μας λοιπόν, παίρνει τις αποφάσεις με βάση αυτό που περιέχει, όμως στο τιμόνι της διαδικασίας δε βρίσκεται η συνέιδηση μας,ούτε η λογική. Κάποιος άλλος κινεί τα νήματα, με βάση τις δικές του παραμέτρους (άγνωστες σε μεγάλο βαθμό για εμάς), εκτιμά τα υπάρχοντα στοιχεία και στην συνέχεια δρα.

Πηγή:Focus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...