Τι πρέπει να γνωρίζετε αν ψάχνετε εργασία σε χώρα της EE

Ετοιμάζεστε να ανοίξετε τα φτερά σας εκτός Ελλάδας; Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για όσους ενδιαφέρεστε να εργαστείτε σε μία άλλη χώρα της ΕΕ.
Ως υπήκοος χώρας της ΕΕ έχετε το δικαίωμα να εργαστείτε σε μια άλλη χώρα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου και του δημόσιου τομέα, όπως π.χ. σε επιχειρήσεις του δημοσίου, κρατικούς φορείς και δημόσιες υπηρεσίες.
 Οι χώρες της ΕΕ έχουν το δικαίωμα να απασχολούν για κάποιες θέσεις εργασίας μόνο δικούς τους υπηκόους: άσκηση δημόσιας εξουσίας και προάσπιση γενικών συμφερόντων του κράτους (διπλωματικό σώμα, ένοπλες δυνάμεις, αστυνομία, ασφάλεια, δικαστικές και φορολογικές αρχές).
Ακόμα και στους τομείς αυτούς, όμως, οι θέσεις που δεν συνεπάγονται άσκηση δημόσιας εξουσίας πρέπει να είναι ανοικτές και στους υπηκόους άλλων χωρών της ΕΕ. Για παράδειγμα, θέσεις εργασίας στους τομείς της διοίκησης ή της τεχνικής υποστήριξης δεν συνεπάγονται άσκηση εξουσίας, οπότε δεν πρέπει να προορίζονται μόνο για τους υπηκόους της εκάστοτε χώρας.
Δεν απαιτείται άδεια εργασίας για αυτοαπασχολούμενους στην ΕΕ
Αν σχεδιάζετε να αναζητήσετε εργασία σε μια χώρα που περιορίζει την πρόσβαση στην αγορά εργασίας της, θα πρέπει να μάθετε ποιες είναι οι σχετικές διαδικασίες προτού υποβάλετε αίτηση για την έκδοση άδειας εργασίας ή για την καταβολή των παροχών ανεργίας σας εκεί.
Αναγνώριση των προσόντων σας
Αν επιθυμείτε να εργαστείτε σε μια άλλη χώρα, ίσως χρειάζεται επίσημη αναγνώριση των επαγγελματικών σας προσόντων, αν το επάγγελμά σας είναι νομικώς κατοχυρωμένο στη χώρα αυτή. Όταν υποβάλλετε αίτηση για αναγνώριση των προσόντων σας, οι αρχές έχουν προθεσμία ενός μήνα για να σας ενημερώσουν ότι έλαβαν την αίτησή σας και να ζητήσουν τυχόν αναγκαία έγγραφα.
Οι αρχές της χώρας που θέλετε να δουλέψετε, οφείλουν να εκδώσουν απόφαση εντός 4 μηνών από την ημερομηνία παραλαβής της πλήρους αίτησής σας. Αν απορρίψουν την αίτησή σας, οφείλουν να σας εξηγήσουν τους λόγους της απόρριψης. Οι αρχές μπορεί να ζητήσουν επικυρωμένα αντίγραφα (που αποδεικνύουν τη γνησιότητα των εγγράφων) ή/και πιστοποιημένες μεταφράσεις ορισμένων βασικών για την αίτησή σας εγγράφων, όπως πιστοποιητικών αποδεικτικών των προσόντων σας. (Οι πιστοποιημένες μεταφράσεις συνοδεύονται από δήλωση ορκωτού μεταφραστή, ο οποίος εγγυάται την ακρίβειά τους.)
Μόλις αναγνωριστούν τα προσόντα σας, οι αρχές οφείλουν να σας επιτρέψουν να χρησιμοποιείτε τον ακαδημαϊκό τίτλο που είχατε στην χώρα προέλευσής σας, ενδεχομένως σε συντομογραφία, καθώς και τον επαγγελματικό τίτλο που χρησιμοποιείται στη νέα σας χώρα.
Οι αρχές οφείλουν να αποδέχονται πιστοποιημένες μεταφράσεις από άλλες χώρες της ΕΕ ενώ δεν επιτρέπεται να ζητούν πιστοποιημένες μεταφράσεις για τα εξής: τίτλους που αφορούν γιατρούς, γενικούς νοσοκόμους, μαίες, κτηνίατρους, οδοντίατρους, φαρμακοποιούς ή αρχιτέκτονες, δελτία ταυτότητας, διαβατήρια ή άλλα έγγραφα που δεν σχετίζονται με τα προσόντα σας.
Η ξένη γλώσσα
Η νέα σας χώρα μπορεί να σας ζητήσει να αποδείξετε ότι γνωρίζετε σε κάποιο βαθμό τη γλώσσα της χώρας για να διασφαλιστεί ότι έχετε επαρκείς γνώσεις ώστε να είστε σε θέση να εργαστείτε στη νέα σας χώρα.



Περισσότερα:  EE | E-Radio.gr Blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...