2013: Η χρονιά της Καινοτομίας

Πολυμερικοί ηλεκτρολύτες και μεμβράνες που αποτελούν τη βάση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υδρογόνο, πορώδη νανοϋλικά που χρησιμοποιούνται στην ιατρική και αντικαθιστούν σταδιακά τις επεμβάσεις, υφάσματα με εκτυπωμένα ηλεκτρονικά που προστατεύουν από τις υψηλές ή τις χαμηλές θερμοκρασίες , αποτελούν μερικές μόνο από τις εφαρμογές των νέων καινοτόμων εταιρειών που δημιουργούνται στη χώρα.

Στο ξενοδοχείο Divani Caravel στις 21 Δεκεμβρίου 2012 από το πρωί έλληνες και ξένοι ερευνητές και επιχειρηματίες συζητούν για τη δημιουργία Βιομηχανίας Οργανικών Ηλεκτρονικών και τις νέες ελληνικές δράσεις που δημιουργούνται.
Παράλληλα θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά η Καινοτομική συστάδα HOPE I (Hellenic Organic&Printed Electronics Industry Cluster) , στην οποία συμμετέχουν 1 εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από τον Ιανουαριο του 2013 το ΑΠΘ θα συντονίζει το ερευνητικό πρόγραμμα SMARTONICS, που χρηματοδοτείται από το 7ΠΠ, μέσω του οποίου θα στηθεί η πρώτη πιλοτική γραμμή παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών που αρχικά θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας για εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.
Τα θέματα που θα συζητηθούν την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου είναι:
  • Η Προβολή της Ελληνικής Ερευνητικής & Τεχνολογικής Αριστείας στα Οργανικά Ηλεκτρονικά
  • Οι Εφαρμογές των Οργανικών Ηλεκτρονικών από την Ενεργεία, τον Φωτισμό και Οθόνες και τα Ηλεκτρονικά, ως την Βιοηλεκτρονική, τα Έξυπνα Υφάσματα και Μόδα και την Έξυπνη Συσκευασία των Τροφίμων
  • Οι Ελληνικές δράσεις που λαμβάνουν χώρα για την Εκμετάλλευση και Εμπορευματοποίηση των Οργανικών Ηλεκτρονικών
  • Η Καινοτομική συστάδα ΗΟΡΕ-Ι (Hellenic Organic & Printed Electronics Industry Cluster) με 14 εταιρείες στην Ελλάδα αλλά και απο το εξωτερικό
  • Το Παράδειγμα των Οργανικών Ηλεκτρονικών, αλλά και οι Ευκαιρίες που αυτά δίνουν, για την έξοδο της Ελλάδας από την Οικονομική Κρίση και την Αειφόρο Ανάπτυξη.
Τα Οργανικά και Εκτυπωμένα Ηλεκτρονικά (Organic and Printed Electronics) αποτελούν τα τελευταία χρόνια έναν από τους ταχύτατα αναπτυσσόμενους τομείς της Νανοτεχνολογίας, με πολύ μεγάλη δυναμική για εμπορικές εφαρμογές που αναμένονται να φθάσουν τα 15 δις Ευρώ μέχρι το 2015 και τα 65 δις Ευρώ το 2022. Η τεχνολογία των οργανικών ηλεκτρονικών παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα συγκριτικά με την παραδοσιακή τεχνολογία του Πυριτίου. Έτσι εμφανίζονται νέα πεδία εφαρμογών που αναμένεται να βελτιώσουν και να αλλάξουν τους τρόπους Επικοινωνίας, Παραγωγής και Αποθήκευσης Ενέργειας, Φωτισμού κα.
Παραδείγματα εφαρμογών που έχουν για βάση τους νέα οργανικά ημιαγώγιμα και αγώγιμα υλικά και διαδικασίες παραγωγής μεγάλης κλίμακας είναι : οι Εύκαμπτες Οθόνες, τα Εύκαμπτα Οργανικά Φωτοβολταϊκά Συστήματα, οι Εκτυπώσιμες Μπαταρίες, Έξυπνα υφάσματα και ενδυμασία με ενσωματωμένες οργανικές ηλεκτρονικές διατάξεις, οι Βιο-διαγνωστικές συσκευές και τα εξελιγμένα συστήματα αναγνώρισης, η έξυπνη συσκευασία τροφίμων, κλπ βρίσκονται ήδη σε στάδιο ανάπτυξης από Ελληνικές εταιρίες.

πηγή: epixeiro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...