Τι πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την αναζήτηση πρακτικής άσκησης

Μόλις αποφοιτήσατε και διαβάζετε και ξαναδιαβάζετε τις μικρές αγγελίες αναζητώντας το πρώτο βήμα για μια καταξιωμένη καριέρα; Ανησυχείτε γιατί δεν διαθέτετε την κατάλληλη πείρα για να ξεκινήσετε; Μια πρακτική άσκηση στο εξωτερικό θα μπορούσε να είναι η λύση.


Η εύρεση εργασίας αποτελεί πρόκληση, ακόμη και στους καλύτερους καιρούς, ιδιαίτερα δε όταν έχετε μόλις αποφοιτήσει και δεν διαθέτετε πείρα. Για να προσληφθείτε πρέπει να έχετε πείρα και για να αποκτήσετε πείρα, πρέπει να εργαστείτε. ... Πιθανή λύση; η πρακτική άσκηση.
Η πρακτική άσκηση σας προσφέρει τη δυνατότητα να αποκτήσετε ακριβώς εκείνες τις δεξιότητες που αναζητούν οι μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, όπως αυτοπεποίθηση, ομαδικό πνεύμα εργασίας, ενθουσιασμός, δεξιότητες δικτύωσης και παρουσίασης και, φυσικά, επαγγελματική πείρα.Η πρακτική άσκηση μπορεί να αποτελέσει χρήσιμη ευκαιρία δικτύωσης και να καλύψει ανεπιθύμητα κενά στο βιογραφικό σας. Σας παρέχει όλα τα εφόδια προκειμένου να κάνετε το πρώτο σας βήμα στην αγορά εργασίας.
Πληθώρα οργανώσεων παρέχουν δυνατότητες πρακτικής άσκησης για νέους πτυχιούχους. Εάν θέλετε να αποκτήσετε πείρα στο εξωτερικό, απευθυνθείτε στον δικτυακό τόπο Eurodyssée (διαβάστε το άρθρο μας «Δυο αφετηρίες προς την ευρωπαϊκή εμπειρία») ο οποίος περιέχει προσφορές πρακτικής άσκησης και θέσεις για νέους ηλικίας 18 έως 30 ετών διάρκειας τριών έως επτά μηνών. Και βέβαια, έχετε πάντοτε τη δυνατότητα να επικοινωνήσετε με τον σύμβουλο EURES της περιοχής σας.
Μην βιαστείτε, όμως. Πρέπει να εξετάσετε ορισμένες πτυχές πριν αποδεχθείτε τη θέση για πρακτική άσκηση. Αν και οι θέσεις αυτές έχουν σαφή πλεονεκτήματα, το οικονομικό όφελος συχνά δεν περιλαμβάνεται σε αυτά. Ενώ πολλές εταιρείες βλέπουν την πρακτική άσκηση ως μέσο για να εντοπίσουν και να προσλάβουν νέα ταλέντα, άλλες μπορεί να μην ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασκουμένων. Ορισμένες φορές, δημιουργείται στους νέους ασκούμενους η αίσθηση ότι δεν αμείβονται επαρκώς (ή καθόλου), ότι έχουν υπερβολικό φόρτο εργασίας και ότι, εν γένει, υφίστανται εκμετάλλευση. «Εάν υπάρχει καλή ισορροπία, η πρακτική άσκηση μπορεί να αποτελέσει την τέλεια επαγγελματική σχέση, μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση. Αλλά, προσοχή στις εταιρείες που σας βλέπουν μόνο ως «επιπλέον βοήθεια». Στόχος σας είναι να αποκτήσετε νέες γνώσεις και να βελτιώσετε ό,τι ήδη γνωρίζετε. Εάν αυτό δεν συμβαίνει, τότε η πρακτική άσκηση δεν είναι χρήσιμη», δηλώνει η Diane Carvalho από την EURODYSSEE.
Αλλά δεν πρέπει να αποθαρρύνεστε από τις λιγότερο «καλοπροαίρετες» εταιρείες. Η πρακτική άσκηση μπορεί να αποδειχθεί μια πολύτιμη εμπειρία και να αποτελέσει την πρώτη σας επαγγελματική ευκαιρία. Απλώς πρέπει να εξετάσετε όλες τις πλευρές, πριν την αποδεχθείτε. Ο κατάλογος που ακολουθεί σας βοηθά να κάνετε τη σωστή επιλογή:

Τι «πρέπει» και τι «δεν πρέπει» να κάνετε κατά την αναζήτηση πρακτικής άσκησης.

ΠΡΕΠΕΙ:
- Να επιδείξετε ανοιχτό πνεύμα και να αυξήσετε τις δυνατότητες πρόσληψής σας υποβάλλοντας υποψηφιότητα για όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις.
- Να συλλέξετε πληροφορίες για την εταιρεία ή την οργάνωση στην οποία υποβάλλετε αίτηση, για να είστε σίγουροι ότι έχετε κάνει τη σωστή επιλογή..
- Να βεβαιωθείτε ότι η συνοδευτική επιστολή και το βιογραφικό σημείωμα είναι κατάλληλα για τη συγκεκριμένη εταιρεία.
-Να ελέγξετε εάν η εταιρεία προσλαμβάνει τους ασκούμενους στο τέλος της πρακτικής άσκησης.
-Να καθορίσετε σαφείς στόχους με τον εργοδότη προκειμένου να επωφεληθείτε πλήρως από την πρακτική άσκηση.
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ:
-Μην δώσετε έμφαση μόνο σε μία χώρα. Σε άλλες χώρες μπορεί να παρέχονται περισσότερες ευκαιρίες στον τομέα σας.
-Μην απορρίψετε τις προσφορές λόγω γλώσσας ή κουλτούρας. Η προσαρμογή είναι ευκολότερη από ό,τι νομίζετε.
-Θέστε τους όρους σας, αλλά να είστε ευέλικτοι ώστε να προσαρμοστείτε και να δείτε τι σας επιφυλάσσει το μέλλον.
- Μην αποθαρρύνεστε εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες – μπορεί να χρειαστεί να υποβάλετε πολλές αιτήσεις πριν λάβετε απάντηση.
- Μην απευθύνεστε μόνο στις πολυεθνικές εταιρείες· οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρέχουν επίσης ενδιαφέρουσες δυνατότητες πρακτικής άσκησης.

πηγή:ec.europa.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...