Υποτροφίες για Έλληνες

Το Ίδρυμα Ωνάση από το 1978 χορηγεί υποτροφίες σε Έλληνες πτυχιούχους Ανώτατων και Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο εξωτερικό. Το 1998 θεσμοθέτησε νέο πρόγραμμα υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα. Αρχικά οι υποτροφίες αυτές αφορούσαν σπουδές διδακτορικού επιπέδου. Το 2001 το πρόγραμμα επεκτάθηκε και σε μεταπτυχιακές σπουδές α΄κύκλου σε Ελληνικά ΑΕΙ. Πάνω από 130 υποτροφίες για Έλληνες χορηγούνται κάθε χρόνο για σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε όλους τους κλάδους και τις ειδικότητες.

Σημειώνεται ότι οι υποτροφίες για Έλληνες που χορηγούνται σε καλλιτέχνες αφορούν όχι μόνο σε πανεπιστημιακές σπουδές αλλά και σε βελτίωση τεχνικής σε αναγνωρισμένες σχολές στο εξωτερικό.

Επιπλέον, το Ίδρυμα σε ένδειξη αναγνώρισης των υπηρεσιών που πρόσφεραν ή προσφέρουν οι ναυτικοί και λοιποί εργαζόμενοι του Ομίλου Ωνάση, χορηγεί υποτροφίες για Έλληνες μέσω ειδικού προγράμματος στα παιδιά τους, τόσο για προπτυχιακές, όσο και για μεταπτυχιακές σπουδές,.
Η επιλoγή των υπoψηφίων για χορήγηση υποτροφίας βασίζεται σε εισηγήσεις επιτροπών ακαδημαϊκών συμβούλων και επικυρώνεται από το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος.

Στις επιτροπές συμμετέχουν Καθηγητές Α.Ε.Ι., Ακαδημαϊκοί, Ειδικοί Επιστήμονες και Αναγνωρισμένοι Καλλιτέχνες. Η συμμετοχή είναι τιμητική και η προσφορά εθελοντική. Στις επιτροπές προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και πρώην υπότροφοι του Ιδρύματος  που πλέον κατέχουν θέσεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα.


Σήμερα, περισσότεροι από εκατό υπότροφοι του Ιδρύματος διδάσκουν σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, ενώ αρκετοί άλλοι έχουν πετύχει σημαντικές διακρίσεις στο δημόσιο, επιχειρηματικό, καλλιτεχνικό και αθλητικό τομέα.
Το 1996 το Ίδρυμα, που συνεχίζει να παρακολουθεί και να στηρίζει τους υποτρόφους του ακόμη και όταν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, εξέδωσε Λεύκωμα με τα βιογραφικά σημειώματα περίπου χιλίων υποτρόφων. Το Λεύκωμα επανεκδόθηκε συμπληρωμένο το 2001.

Από το 1978 που λειτουργεί το πρόγραμμα μέχρι και το έτος 2010 έχουν χορηγηθεί 4.411 υποτροφίες, η συνολική δαπάνη των οποίων ανέρχεται περίπου σε 60 εκατομμύρια δολλάρια Η.Π.Α.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...