Ένα στοίχημα με την Καινοτομία


Η καινοτομία είναι στάση ζωής. Είναι η ανθρώπινη περιέργια συνυφασμένη με την αισιοδοξία και την πεποίθηση "ναι μπορώ" που μας ωθεί να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις σε προβλήματα. Είναι η επιθυμία να μάθουμε, η περιέργεια που τροφοδοτεί την δύναμη να περιηγηθούμε σε άγνωστα μονοπάτια για να κατανοήσουμε. Η αγάπη για το άγνωστο, την τεχνολογία και η θέληση να λύσουμε ένα πρόβλημα με έναν καινούργιο τρόπο ή προσέγγιση.

Η Ελλάδα σήμερα έχει πολλά προβλήματα. Ανεργία, ανταγωνιστικότητα, υγεία, εκπαίδευση, ανακύκλωση, ενέργεια είναι μερικοί από τους τομείς που χρειάζεται να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές και να καινοτομήσει. Η πραγματικότητα είναι ότι οι επιδόσεις της Ελλάδας στην καινοτομία είναι πολύ χαμηλές. Η δημόσια δαπάνη για την καινοτομία είναι πολύ κάτω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ και στην καλύτερη περίπτωση καταλήγει σε δημοσιεύεις που είναι αποκομένες από τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Οι ιδιωτικές επενδύσεις σε καινοτομία δηλαδή οι επενδύσεις των Ελληνικών επιχειρήσεων είναι σε δεύτερη χειρότερη κατάταξη στις χώρες του ΟΟΣΑ.
Η σύνδεση των πανεπιστημίων με την βιομηχανία είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει “αγορά καινοτομίας”. Τα πανεπιστήμια δεν την παράγουν και οι επιχειρήσεις δεν την ζητάνε. Σαν αποτέλεσματα καινοτόμα μυαλά (δηλαδή οι μορφωμένοι και ενθουσιώδεις άνθρωποι που αναζητούν λύσεις σε προβλήματα κυρίως με βάση την τεχνολογία) να εγκαταλείπουν την χώρα και σε κατάσταση οικονομικής κρίσης το φαινόμενο αυτό επιδεινώνεται. (Γνωστό άλλωστε και ως Brain Drain).

Ο διαγωνισμός www.calltoinnovation.gr επιχειρεί μια καινοτόμα προσέγγιση για την καινοτομία στην Ελλάδα. Ένας για ένα εκατομμύριο. Μπορεί μια ομάδα από την Ελλάδα να προτείνει λύσεις με την χρήση της τεχνολογίας σε ένα από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας μας που να αλλάξει προς το καλύτερο την ζωή ενός εκατομμύριου Ελλήνων στα επόμενα 5 χρόνια; 
Η καλύτερη ιδέα θα έχει την δυνατότητα να πάει στο Singularity University για 10 εβδομάδες μαζί με 80 ιδέες από αντίστοιχους διαγωνισμούς από 30 χώρες. Τις πρώτες 5 εβδομάδες η ομάδα μαθαίνει όλες τις τεχνολογίες αιχμής που υπάρχουν στα εργαστήρια της NASA και του Singularity University και θα βγούν στην αγορά τα επόμενα 2, 5, 10 χρόνια από τώρα. Τις επόμενες 5 εβδομάδες μαθαίνει πως η ιδέα του με την χρήση της τεχνολογίας μπορεί να στηθεί επιχειρηματικά. Και τα μαθαίνει όλα αυτά στην καρδιά της Silicon Valey από επιστήμονες και επιχειρηματίες σαν τον Peter Diamandis, Ray Kurzweil και τον Lary Page.

Ποιοί κρίνουν τις ιδέες;
Ο Καθηγητής  Διομήδης Σπινέλης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας.
Ο “Δάσκαλος”  και γνωστός συγγραφέας Γιώργος Γραμματικάκης με εμπειρία στο γνωστό CERN της Γενεύης και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Τμήμα Φυσικής.
Ο ερευνητής εφαρμοσμένης τεχνολογίας στην εταιρία Raycap Ζαφείρης Πολίτης που διακρίθηκε το 2012 με το πρώτο βραβείο καινοτομίας στον διαγωνισμό που διοργάνωσε το ΣΕΒ σε συνεργασία με την Eurobank.

Ο Σωτήρης Μπαντάς, επιχειρηματίας και CTO στην Helic, εταιρία που συν-ίδρυσε στον τομέα τεχνολογίας για την ανάπτυξη προγραμμάτων στον σχεδιασμό microchip, τεχνολογία που η εταιρία του δημιουργεί και εξάγει σε Αμερική και Ιαπωνία.  
Υπάρχουν πολλοί νέοι που εργάζονται σκληρά και πειραματίζονται σε εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα. Αυτούς πρέπει να ανακαλύψουμε, να διακρίνουμε και να ανταμείψουμε με περισσότερη γνώση και εφόδια. 
Ας βάλουμε σαν χώρα και κοινωνία σήμερα ένα στοίχημα με την καινοτομία στην Ελλάδα: να βρούμε και να αναδείξουμε αυτούς τους κουλ τύπους, και να στείλουμε τον καλύτερο στο ερευνητικό κέντρο της NASA  στο Singularity Universtiy για να εκπαιδευτεί στις νέες τεχνολογίες και να έρθει πίσω στην Ελλάδα με νέες ιδέες και τεχνολογικές λύσεις για την Ελλάδα.

Και ας το κάνουμε ΤΩΡΑ και όχι σε μερικά χρόνια.
Η Νίκη Συροπούλου είναι η διοργανώτρια και curator του TEDxAcademy, μια εθελοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση με στόχο τoν διάλογο και την προώθηση ιδεών για μια καλύτερη κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό το TEDxAcademy διοργανώνει δράσεις όπως το πρόγραμα μέντορινγκ Rising Stars. Η Νίκη είναι Marketing Director στην ΜΥΘΟΣ Brewery με πολυετή εμπειρία στον χώρο.





πηγή: www.protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...