Εδραιώνονται οι πολυεθνικές στην ελληνική αγορά


Εδραιώνονται οι πολυεθνικές στην ελληνική αγορά μέσω των επενδύσεωνΜείωση κόστους εργασίας και εξασθένηση των εγχώριων επιχειρήσεων ενισχύει τη θέση τους.

Η περίπτωση της Johnson & Johnson είναι ιδιαίτερης σημασίας δεδομένου ότι το 95% της παραγωγής του εργοστασίου της εξάγεται στην Ευρώπη και συνολικά σε 35 κράτη.



Η ελληνική αγορά συρρικνώνεται, άλλά οι πολυεθνικοί όμιλοι καταναλωτικών προϊόντων ενδυναμώνουν τη θέση τους.

Παράλληλα με την εμπορική τους κυριαρχία, η οποία ασκείται κυρίως με τον φρενήρη πόλεμο τιμών, ισχυροποιούν με κάθε ευκαιρία και την παραγωγική τους δραστηριότητα.

Η μείωση του κόστους εργασίας στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, αλλά κι η εξασθένηση των ελληνικών επιχειρήσεων - στους ανταγωνιστικού τομείς - φαίνεται πως για πρώτη φορά στη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, ενισχύει την πρόθεση των πολυεθνικών ομίλων να προχωρήσουν σε παραγωγικές επενδύσεις.

Του τελευταίους μήνες η μία μετά την άλλη, οι πολυεθνικές καταναλωτικών προϊόντων ανακοινώνουν τη μεταφορά μικρού ή μεγάλου μέρους των παραγωγικών τους αναγκών στην ελληνική αγορά. Στο πνεύμα αυτό ίσως ήταν συμβολική η σύσκεψη - που προκάλεσε και ποικίλες αντιδράσεις - στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, στις 17 Δεκεμβρίου 2012, με τους επικεφαλής 13 εκ των κορυφαίων πολυεθνικών ομίλων.

Χωρίς βεβαίως να συνυπολογιστεί ότι στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων πολυεθνικοί όμιλοι έχουν προχωρήσει σε παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα.       

Προσφάτως η διοίκηση της Kraft Hellas AE, θυγατρική του πολυεθνικού ομίλου Mondelez International (μέχρι πρόσφατα Kraft Foods) που δεσπόζει στην ευρωπαϊκή αγορά των ειδών διατροφής τύπου σνακ (διαθέτει ήδη παραγωγική βάση στην ελληνική αγορά, από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν εξαγόρασε τη σοκολατοβιομηχανία Παυλίδης) ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια των τελευταίων πέντε χρόνων η εταιρεία έχει κάνει επενδύσεις ύψους 8 εκατ. ευρώ κι έχει αποφασίσει να επενδύσει άλλα 5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, στις προθέσεις του ομίλου είναι να αυξήσει την παραγωγή με προϊόντα που σήμερα εισάγει, ένα ενδεχόμενο που βρίσκεται υπό εξέταση.

Η Unilever Hellas έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να παράγει περισσότερες από 30 κατηγορίες προϊόντων, που σήμερα εισάγει στην ελληνική αγορά. Η Procter & Gamble ανακοίνωσε τη δημιουργία Κέντρου Ερευνας και Καινοτομίας στην Αθήνα, το τρίτο που λειτουργεί στην Ευρώπη.    

Προ ημερών η Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να επενδύει στην ελληνική αγορά. Μάλιστα το εργοστάσιο που διαθέτει στην Ελλάδα είναι ένα από τα τρία που έχει στη Ευρώπη και χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά για εξαγωγές. Η εταιρεία σύντομα θα προσθέσει νέους κωδικούς προϊόντων στην παραγωγή του εργοστασίου, που διαθέτει στην Μάνδρα της Αττικής - όπου απασχολούνται 200 εργαζόμενοι, χωρίς όμως να διευκρινίσει το ύψος των επενδύσεων.

Η περίπτωση της Johnson & Johnson είναι ιδιαίτερης σημασίας δεδομένου ότι το 95% της παραγωγής του εργοστασίου της εξάγεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης και συνολικά σε 35 κράτη- πριν από λίγα χρόνια προς εξαγωγή ήταν το 80% της παραγωγής της. Δηλαδή έχει επιλέξει την Ελλάδα ως παραγωγική βάση.

Αλλά κι η Henkel ένας από τους μεγαλύτερους γερμανικούς ομίλους επαναφέρει την παραγωγή των προϊόντων της στην Ελλάδα. Η εταιρεία «απουσίασε» παραγωγικά από την ελληνική αγορά περίπου έναν χρόνο, από το 2011 ως και το 2012, αφού η Alapis στην οποία παρήγαγε τα προϊόντα της κατέρρευσε, διάστημα κατά το οποίο μετέφερε την παραγωγή της στην Ιταλία. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο τα παράγει για λογαριασμό της Henkel Hellas ΑΕ η Rolco Βιανύλ ΑΕ των αδελφών Σουρουλίδη.

Ειδικότερα, η συμφωνία παραγωγής απορρυπαντικών και καθαριστικών προϊόντων της Henkel Hellas από τη Rolco Βιανύλ στην παρούσα φάση αντιστοιχεί σε περισσότερους από 50 κωδικούς των σημάτων Dixan, Neomat και Bref,πρόκειται για ετήσια παραγωγή  7 εκατ. τεμαχίων, που αντιστοιχεί στο 75% των ετήσιων πωλήσεων του συγκεκριμένου τομέα της εταιρεία στην Ελλάδα. Επίσης, η συμφωνία αφορά και παραγωγή επιπλέον 2,5 εκατ. τεμαχίων των ίδιων προϊόντων για τις ανάγκες της Henkel στην Κύπρο. Πρόκειται για συμφωνία 30 εκατ. ευρώ. Στόχος της εταιρείας είναι να αυξηθεί κατά 20% η σημερινή παραγωγή, επαναφέροντας στην Ελλάδα και την παραγωγή των υπερσυμπυκνωμένων απορρυπαντικών και μαλακτικών, αλλά και των βιομηχανικών καθαριστικών.
πηγή:http://www.tovima.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...