Ποια προγράμματα ενισχύουν την επιχειρηματικότητα στην περιφέρεια

Κατοικείτε ήδη στην περιφέρεια ή επιθυμείτε να φύγετε από μεγάλο αστικό κέντρο και να επιστρέψετε στη φύση; Τα επιδοτούμενα προγράμματα επιχειρηματικότητας θα σας ενισχύσουν στο ξεκίνημά σας για να κάνετε τη δική σας δουλειά. Το epidotisimag.gr συλλέγει τα ενεργά και αναμενόμενα προγράμματα, που θα σας στηρίξουν με δωρεάν επιχορήγηση.
Τα προγράμματα αυτά αφορούν την ίδρυση μικρών επιχειρήσεων

  • παροχής υπηρεσιών (και εστίασης, π.χ. παραδοσιακά καφενεία)
  • παραγωγής ειδών διατροφής μετά την πρώτη μεταποίηση,
  • τουρισμού – αγροτουρισμού
αλλά και την κατάρτιση με σκοπό την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στους κλάδους γεωργίας και κτηνοτροφίας.
Παραδείγματα τέτοιων επιχειρήσεων: επιχείρηση παραγωγής μαρμελάδων, υφαντών, κεραμικών ειδών, το δικό σας παντοπωλείο, φούρνο, κομμωτήριο και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Για τα επιχειρηματικά σας σχέδια το ποσοστό ενίσχυσης που θα λάβετε κυμαίνεται μεταξύ 35-60% του συνολικού τους κόστους. Εξαρτάται από το πρόγραμμα που θα επιλέξετε, την περιοχή όπου θα δραστηριοποιηθείτε αλλά και το είδος της επιχείρησης που επιθυμείτε να φτιάξετε.
Συγκεκριμένα, οι δράσεις που είναι «ανοιχτές» για αιτήσεις αυτή τη στιγμή είναι:
  • τα τοπικά προγράμματα Leader, που προκηρύσσονται ανά περιοχή από τις κατά τόπους Αναπτυξιακές Εταιρίες, και
  • τα μέτρα 311, 312 και 313 του Άξονα 3 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα Leader

To πρόγραμμα Leader, το οποίο είναι σε πλήρη ισχύ, απευθύνεται σε διάφορες περιοχές όλης της χώρας. Αφορά δημοτικά/τοπικά διαμερίσματα μέχρι 5.000 κατοίκων ή/και μικρά νησιά του Αιγαίου πελάγους που αποτελούν δήμους, οι οποίοι δεν διαιρούνται σε δημοτικά/τοπικά διαμερίσματα. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι και για περιοχές έως και 10.000 κατοίκων.
Από τα βασικά πλεονεκτήματα του Leader είναι ότι οι πληρωμές καταβάλλονται στους δικαιούχους τοπικά, οπότε τα γραφειοκρατικά προβλήματα περιορίζονται αισθητά. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επιχορηγήσεις από το Leader, που φθάνουν το 60%, απευθυνθείτε άμεσα στην Αναπτυξιακή Εταιρία του νομού που σας ενδιαφέρει.

Τα μέτρα 311, 312, 313

του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

Τα συγκεκριμένα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης εφαρμόζονται σε αγροτικές περιοχές σε κάθε νομό της Ελλάδας, κυρίως ορεινές και μειονεκτικές, που μπορούν να φιλοξενήσουν ιδιωτικές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα (Ολοκληρωμένες Περιοχές Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου – ΟΠΑΑΧ).
Δικαιούχοι: Αγρότες-Νέοι Γεωργοί
Μέτρο 311 «Διαφοροποίηση προς μη γεωργικές δραστηριότητες».  Αφορά, ενδεικτικά, στην ίδρυση, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό μικρών επιχειρήσεων στους τομείς τουρισμού, βιοτεχνικών δραστηριοτήτων σε επιλεγμένους κλάδους, καθώς και στη βελτίωση της υποδομής των επιχειρήσεων με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης έχουν επαγγελματίες αγρότες, εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Νέοι Γεωργοί, στο πλαίσιο του Μέτρου 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών».
Δικαιούχοι: Ιδιώτες-Επιχειρήσεις
Μέτρο 312 «Στήριξη της δημιουργίας και ανάπτυξης πολύ μικρών επιχειρήσεων». Ενδεικτικά αφορά:

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε εγκαίρως τα νέα των επιδοτήσεων στο inbox σας!
Μπορείτε στη συνέχεια να ρυθμίσετε τη συχνότητα ενημέρωσης σε ημερήσια ή εβδομαδιαία.

  • Ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμό βιοτεχνικών μονάδων, επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών και ειδών διατροφής μετά την πρώτη μεταποίηση σε επιλεγμένους κλάδους και υποκλάδους, για παράδειγμα παραγωγή παραδοσιακών τροφίμων όπως ζυμαρικά, αποστάγματα κ.λπ.
  • Βελτίωση υποδομής επιχειρήσεων με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών τους,
  • Δικτύωση ομοειδών ή συμπληρωματικών επιχειρήσεων όλων των κλάδων.
  • Δικαιούχοι του Μέτρου είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα (εκτός των δικαιούχων του Μέτρου 311), κάτοικοι ή μη των περιοχών παρέμβασης του Άξονα 3 που δύνανται να υλοποιήσουν επενδύσεις μικρών επιχειρήσεων.
Δικαιούχοι: Ιδιώτες-Επιχειρήσεις
Μέτρο 313 «Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων». Στο μέτρο 313 εντάσσονται η ίδρυση, η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός  πολύ μικρών επιχειρήσεων στον τομέα της τουριστικής υποδομής. Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα (εκτός των δικαιούχων του Μέτρου 311), κάτοικοι ή μη των περιοχών παρέμβασης του Άξονα 3, που δύνανται να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα. Το συνολικό κόστος του επενδυτικού σχεδίου θα ανέρχεται στα 600.000 ευρώ για ορισμένες υποδομές, ενώ για τις υπόλοιπες δράσεις (ιδρύσεις, εκσυγχρονισμός επιχειρήσεων) θα ανέρχεται μέχρι 300.000 ευρώ.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.agrotikianaptixi.gr και στις κατά τόπους Αναπτυξιακές Εταιρίες.
Παραδείγματα επιδοτούμενων δραστηριοτήτων από το Leader και τα μέτρα 311, 312, 313
  1. Παραγωγή μαρμελάδων, ζελέ, πουρέ και πολτών φρούτων ή καρπών με κέλυφος.
  2. Φούρνος για παραγωγή ψωμιού, νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής και γλυκισμάτων.
  3. Υφαντά βαμβακερά, πετσετέ, από φυσικές, τεχνητές, συνθετικές ή ασυνεχείς ίνες κ.ά.
  4. Κατασκευή κεραμικών ειδών οικιακής χρήσης και κεραμικών διακοσμητικών ειδών.
  5. Κατασκευή κοσμημάτων και συναφών ειδών.
  6. Λιανικό εμπόριο ειδών παντοπωλείου.
  7. Λιανικό εμπόριο διάφορων τουριστικών και λοιπών παρόμοιων ειδών λαϊκής τέχνης.
  8. Υπηρεσίες κομμωτηρίων γυναικών και ανδρών.
  9. Μετατροπή παραδοσιακών ή διατηρητέων κτισμάτων σε τουριστικά καταλύματα.
  10. Υπηρεσίες ενοικίασης και χρηματοδοτικής μίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητισμού

Επιδοτούμενη κατάρτιση και συμβουλευτική για επιχειρηματικότητα στην ύπαιθρο

Ένα επιπλέον πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να προκηρυχθεί από τον ΟΑΕΔ μέσα στην άνοιξη, είναι η «Επιχειρηματικότητα στην ύπαιθρο». Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε ανέργους ηλικίας έως 35 ετών. Αφορά τη βελτίωση των δεξιοτήτων τους στον αγροτοδιατροφικό τομέα και στην παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης για ανάληψη επιχειρηματικής δραστηριότητας στον πρωτογενή τομέα (γεωργία και κτηνοτροφία)
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ενέργειες σχετικές με τη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση σε θέματα επιχειρηματικότητας, έναρξης και διαχείρισης αγροτικής μονάδας.
Επιπλέον, προβλέπεται συμβουλευτική για την προετοιμασία και ανάπτυξη επιχειρηματικών σχεδίων, την επιλογή του είδους της επιχειρηματικής δράσης και του τρόπου διαχείρισής της καθώς και ενημέρωση για πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης.
Τέλος, θα υπάρξει βοήθεια στην προσπάθειά σας να βρείτε κονδύλια έναρξης, όπως και ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Στις παροχές του προγράμματος συγκαταλέγεται κατάρτιση, με εκπαιδευτικό επίδομα 5 ευρώ ανά ώρα. Επίσης, συμβουλευτική υποστήριξη των νέων επιχειρηματιών, η οποία ανέρχεται κατά μέγιστο σε 3.000 ευρώ.

1 σχόλιο:

  1. Όταν άνοιξα ένα μικρό φούρνο, ήταν αρκετά δύσκολα τα πράγματα ειδικά τους πρώτους μήνες όμως ήταν πολύ βοηθητική για εμένα μια επιδότηση που έλαβα. Ιδιαίτερα με σημαντική ήταν και η συμβολή μιας εταιρείας που απευθύνθηκα με πολυετή εμπειρία σε αναπτυξιακά προγράμματα και ήταν δίπλα μου καθ΄ όλη τη διαδικασία https://www.revivalsa.com/anaptyxiaka-programmata-w-53155

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...