Bitcoin: Ένα εναλλακτικό νόμισμα σε ψηφιακή μορφή.


Το Bitcoin είναι μια ψηφιακή μορφή νομίσματος βασισμένο σε ένα open-source, peer to peer πρωτόκολλο κρυπτογράφησης και δημιουργήθηκε το 2009 από κάποιον με το όνομα Satoshi Nakamoto (μπορεί να είναι και πολλά άτομα πίσω από αυτό το όνομα). Έχει συμφωνηθεί να κυκλοφορήσουν μόνο μέχρι 21.000.000 bitcoin.
 

Τα bitcoins παράγονται μέσω μίας διαδικασίας που ονομάζεται mining. Εάν διαθέτει κάποιος ένα ισχυρό υπολογιστή για να λύσει έναν πολύπλοκο μαθηματικό αλγόριθμο τότε ως επιβράβευση θα λαμβάνει 50 bitcoins. Αν πάλι δεν μπορεί μόνος του μπορεί να συμμετέχει σε κάποια από τις mining pools, όπου χρήστες συνεργάζονται για να “βρουν” blocks και μοιράζονται την αμοιβή.


Το bitcoin δεν έχει κεντρική τράπεζα και καμία κεντρική οργάνωση ή κυβέρνηση δεν ελέγχει τις συναλλαγές.  Οι συναλλαγές γίνονται απ ευθείας από τον έναν χρήστη στον άλλο. Ο κάθε χρήστης έχει ένα ψηφιακό πορτοφόλι όπου κρατάει φυλαγμένα τα bitcoins του. Τα πορτοφόλια αυτά έχουν μία ειδική διεύθυνση bitcoin την οποία χρησιμοποιεί για συναλλαγές. 



Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε κυκλοφορία 11.250.000 bitcoins η αξία των οποίων εκτιμάται, με βάση τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες, σε πάνω από 1 δις δολάρια. Ενδεικτικά η τιμή του σήμερα βρίσκεται στα 98,5 $. Είχε προηγηθεί ένα ξέφρενο ράλι ανόδου μέσα σε ένα μήνα και είχε καταφέρει ένα bitcoin να αξίζει 260 $. Πολλοί είχαν αποδώσει αυτή την άνοδο σε επενδυτές και σε καταθέτες Ρώσους και Κύπριους, οι οποίοι έψαχναν ένα ασφαλές τρόπο για να προστατέψουν τα χρήματά τους όπως και στην απόφαση των ρυθμιστικών Αρχών των ΗΠΑ να νομιμοποιήσουν το bitcoin . Άλλοι επεσήμαναν ότι αποτελεί μια ακόμα ιντερνετική φούσκα. Πριν λίγες μέρες, η αξία του μέσα σε 2 μέρες έπεσε από τα 260 στα 55 $.



Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να το αποδέχονται ως μέσο συναλλαγής όπως η Wordpress, το Reddit  ,το Namecheap κ.τ.λ.ενώ έχουν δημιουργηθεί από καζίνο μέχρι υπηρεσίες στυλ paypal και τράπεζες.



Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν παρά να τραβήξουν και την προσοχή ανθρώπων που θα ήθελαν  να “βάλουν χέρι” στα bitcoin.  To 2011 κλάπηκαν 25.000 bitcoin από ένα μεγαλοκαταθέτη αξίας τότε 500.000 $ (σε σημερινές τιμές 2.500.000 $  ). Επίσης Χάκερς επιτέθηκαν στο Mt.Gox, κλέβοντας περισσότερα από 400.000 νομίσματα, αξίας (με τις τότε τιμές) σχεδόν 9 εκατ. δολαρίων. Όταν επιχείρησαν να τα πουλήσουν, πλημμύρισαν την αγορά με Bitcoins, με αποτέλεσμα η τιμή τους να καταρρεύσει από τα 17 δολάρια στα 0,01 δολάρια. Ο τεράστιος όγκος των πωλήσεων παρέλυσε την αγορά, αλλά έπειτα από την ολιγοήμερη αναστολή των συναλλαγών, οι παράνομες πωλήσεις ακυρώθηκαν και έτσι οι τιμές επέστρεψαν στα 17 δολάρια.



Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το επίσημο site http://bitcoin.org/en/
Αν θέλετε να δείτε την τρέχουσα ισοτιμία μπορείτε να πάτε στο https://mtgox.com/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...