Zerofund: Μια πρωτοπoριακή πλατφόρμα δικτύωσης και χρηματοδότησης για startups

Αν κάποιος επιχειρούσε να αναφερθεί με τρεις λέξεις κλειδιά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πρακτικά οι startups θα ανέφερε τις λέξεις χρηματοδότηση-δικτύωση-υποδομή.
Ένα πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα, που ακούει στο όνομα Zerofund έρχεται να χτυπήσει στην καρδιά αυτών των προβλημάτων όντας γέννημα θρέμμα μιας ομάδας νυν “startupers”, που γνωρίζουν τα προβλήματα αυτά βιωματικά κι όχι θεωρητικά.

Το Zerofund έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνισή του χθες στο κτίριο του Metropolis στο Μοσχάτο. Το παρών έδωσαν ελληνικές startups, δημοσιογράφοι και ενδιαφερόμενοι σ’ ένα φιλικό και ανεπίσημο κλίμα.

To Zerofund ξεκίνησε ουσιαστικά 4 μήνες πριν από τoυς Γιάννη Βλαχογιάννη, Παναγιώτη Παπαδόπουλο και Μαρία Νασιώτη τoν πυρήνα της ομάδας μιας πετυχημένης ελληνικής startup, της BugSense. 

H Bugsense αποτελεί ουσιαστικά ένα ολοκληρωμένο εργαλείο που συλλέγει και αναλύει τις αναφορές σφαλμάτων σε πραγματικό χρόνο κατά την διάρκεια κατασκευής μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, βοηθώντας ουσιαστικά τους προγραμματιστές στην δουλειά τους. Υποστηρίζει  τις πλατφόρμες Android, iOS, HTML5, WP και Windows Phone 8 ενώ προσφέρει και analytics για το πως οι χρήστες χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο. Η ομάδα της Bugsense διατηρεί γραφεία στην Αθήνα αλλά έχει την έδρα της στο Σαν Φρανσίσκο, ενώ έχουν πελάτες πλέον εταιρείες κολοσσούς όπως οι Skype, Samsung, VMware, Airpush, Trulia, Soundcloud.
Τι είναι το Zerofund
Το Zerofund αποτελεί ουσιαστικά ένα κοινωνικό δίκτυο μεντόρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και μια γέφυρα χρηματοδότησης και συμμετοχής  σ’ ένα acceleration πρόγραμμα στην Αμερική το Mindthebridge.
Σχεδόν όλα τα βαριά ονόματα της ελληνικής startup σκηνής συμμετέχουν σ΄αυτό, ως μέντορες: VisionMobile, Pinnatta, Taxibeat, Hellas Direct, E-shop/e-food/Doctroranytime αλλά και η Weendy που ήταν από τις πρώτες startups που υποστήριξαν το όλο εγχείρημα.
Τραβώντας την κουρτίνα του Zerofund συναντάμε όμως και προσωπικότητες με διεθνή παρουσία όπως ο Alex Gounares, πρώην CTO της AOL και δεξί χέρι του Bill Gates, o Τάσος Ρουμελιώτης CEO του Location Labs, o Οδυσσέας Τσάταλος, CTO στην οDesk και managers της Google που δέχθηκαν να δώσουν τα «φώτα» τους σε ελληνικές startups.

Πώς λειτουργεί το Zerofund
To πρώτο βήμα για μια ελληνική startup που θέλει να συμμετάσχει στο Zerofund είναι να κάνει μια απλή εγγραφή στο zerofund.org. Σημειώνεται ότι το Ζerofund δέχεται ήδη συμμετοχές μέχρι και τις 25 Ιανουαρίου.
Τις επόμενες μέρες, η ομάδα του Zerofund στέλνει στις startups που έχουν κάνει εγγραφή ένα template (σελίδα). Στο συγκεκριμένο template οι startups πρέπει με την χρήση κειμένου-βίντεο-φωτογραφιών να περιγράψουν τι ακριβώς κάνουν και την σύνθεση της ομάδας τους.
Σ’ αυτό το σημείο έρχεται και το κοινό: βλέποντας δημόσια πλέον το προφίλ κάθε startup, οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος επώνυμα μπορεί να προσφέρει εικονικά ένα ποσό που επιθυμεί.
Σ’ ένα επόμενο στάδιο, περίπου στις 20 Φεβρουαρίου, σε σχετική εκδήλωση οι startups θα κληθούν να παρουσιάσουν στο κοινό την ιδέα τους. Τότε, οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί να δώσει ένα πραγματικό (κι όχι εικονικό) πόσο στην startup που επιθυμεί.
Τα χρήματα που θα συγκεντρώσει μια startup θα δοθούν απευθείας στους συνεργατικούς χώρους εργασίας Colab και 123p όπου θα μπορεί να δουλέψει παρέχοντας της εκτός από τον χώρο και φαγητό.

Σ’ αυτό το σημείο ξεκινά και η ουσιαστική δουλειά: σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι επιλεγμένες startups έχουν στην διάθεσή τους ένα μήνα για να χτίσουν το προϊόν/υπηρεσία. H Google και το Microsoft Hellas Innovation Center προσφέρουν δωρεάν πόρους όπως: servers και διαφημίσεις adwords.
Φυσικά στο διάστημα αυτό οι startups θα έχουν πρόσβαση και στο σημαντικό δίκτυο μεντόρων που αναφέραμε παραπάνω.
Στο αμέσως επόμενο στάδιο, η ομάδα του Zerofund κρίνει τις startups και τα προϊόντα τους και επιλέγει μια, η οποία θα ταξιδέψει στην Αμερική για να συμμετάσχει για 3 μήνες στο acceleration πρόγραμμα του Mindthebridge. Εκεί εκτός από την άμεση χρηματοδότηση που θα λάβει (το ποσό των 65.000 δολλαρίων) θα της δοθεί η δυνατότητα να εκτεθεί σ’ ένα εξαιρετικά δυναμικό περιβάλλον, όπως αυτό της Σίλικον Βάλεϊ.
Από την πλευρά του, το MindtheBridge έχει την δυνατότητα να πάρει άλλες τρεις startups από τις τελευταίες που “έκοψαν το σκοινί” και  έφτιαξαν ένα καλά δομημένο προϊόν/υπηρεσία στο διάστημα του δοθέντος μηνός.

Όπως λέει και ο Πάνος Παπαδόπουλος, συνιδρυτής του BugSense: «Φτιάξαμε το Zerofund για να φέρουμε κοντά ελληνικές startups με ανθρώπους που έχουν πραγματική γνώση από startups και να τους δώσουμε την δυνατότητα να ανοίξουν τα φτερά τους και εκτός Ελλάδας. Αν το σχήμα αυτό αποτελέσει την απαραίτητη “κλωτσιά” γι’ αυτούς που έχουν μια  απλή ιδέα να προχωρήσουν στην πραγματική της εκτέλεση, τότε ναι έχουμε κάνει ένα βήμα μπροστά. Ιδέες πάντα υπάρχουν, η εκτέλεσή τους όμως είναι αυτό που μετράει στο τέλος της ημέρας.»

Της Ελένης Νάτση 


πηγή: bankwars

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...